INDLÆG

Få succes til jobsamtalen

Bliv klædt ordentlig på til en god samtale

Vi har i INDKOM rekruttering mange års erfaring med at matche virksomheder og kandidater. Vi får ofte spørgsmål fra jobsøgere om, hvordan de kan klæde sig bedst muligt på til jobsamtalen.

De gode svar har vi samlet i dette indlæg. Formålet er at gide dig de bedste muligheder for at gøre det gode indtryk og dermed sikre, at både du og den ansættende virksomhed får mest muligt ud af jobsamtalen.

Sådan forbereder du dig til jobsamtalen

Forbered de rette spørgsmål

Det er fedt, hvis din ansøgningsproces har givet pote, og du er indkaldt til en samtale – men forberedelserne er kun lige begyndt. Først og fremmest bør du nu overveje, hvilke spørgsmål du vil stille under samtalen. Du skal ikke stille spørgsmål uden formål, men tænk over, om der er noget, du mangler svar på, før du kan vurdere, om jobbet er noget for dig.

Hvis du vægter samarbejde højt, kan du fx stille spørgsmål til kulturen på arbejdspladsen i forhold til teamwork mv. Orienter dig grundigt i virksomhedens hjemmeside, inden du udformer dine spørgsmål. På den måde undgår du at stille spørgsmål, hvor svaret findes på forsiden af virksomhedens hjemmeside. Det er også en god idé at tjekke LinkedIn i forhold til den eller de personer, der deltager i samtalen. Så ved du, hvem du sidder overfor, og hvilken funktion personen har i virksomheden.

Find eksempler, der understøtter dine kompetencer

Derudover kan du overveje, hvilket indtryk du gerne vil efterlade. Husk at få det sagt, du har på hjerte. Hvis det fx er vigtigt for dig at fremhæve, at du er serviceminded så hav gerne eksempler parat, der understøtter dette. Konkrete eksempler på dine evner virker stærkere end en opremsning af en række tillægsord. Eksemplerne bidrager desuden til at vurdere, om der er et match mellem dig og virksomheden. Under mange jobsamtaler fokuseres der på dine styrker, hvorfor det kan være klogt at have nogle eksempler in mente, der kan fremhæve disse. Det er tilmed vigtigt at have øje for dine udviklingspunkter og fx give eksempler på, hvordan du arbejder med disse og er opmærksom på dem i en arbejdsmæssig sammenhæng.

Lad være med at ringe bare for at ringe

Hvis du påtænker at ringe til virksomheden inden samtalen, så gør det kun, hvis du har relevante spørgsmål. Det øger ikke dine chancer for at få jobbet, hvis du ringer bare for at ringe. Husk igen at tjekke stillingsopslaget eller virksomhedens hjemmeside, inden du ringer, så du er sikker på, at svaret på dine spørgsmål ikke står der.

Hvad nu med lønnen?

Det sidste forberedelsespunkt handler om løn. Det er ikke en god idé at stille mange spørgsmål til løn eller personalegoder til en jobsamtale, da du på den måde virker mindre interesseret i jobbets indhold. Det er dog ikke utænkeligt, at virksomheden selv bringer lønmæssige spørgsmål på banen. Her vil det være en fordel, hvis du inden samtalen har gjort dig tanker om din lønforventning – fx løn eller løninterval inkl./ekskl. pension.

Det er vigtigt, at du kender din egen minimumsgrænse i forhold til din privatøkonomi. Desuden er vigtigt, at du hverken sætter barren for højt eller for lavt. Hvis du sætter dine lønforventninger for højt, kan virksomheden vælge dig fra, fordi de ikke kan honorere dine ønsker. Men du må heller ikke sætte dine lønforventninger for lavt, da du også skal gå glad og tilfreds hjem efter seks måneders ansættelse. Dertil kan du overveje, om du har ønsker til diverse goder eller tillæg – fx ferie og firmabetalt internet.

Husk den gode dialog under samtalen

Gør det rette første indtryk

Så langt, så godt – og du har nu nået dagen for selve samtalen! Her bør du tænke over din påklædning, i forhold til den virksomhed du skal til samtale ved. Kom desuden i god tid – gerne ti minutter før din samtale begynder. Dette vidner om dit engagement og giver dig tid til ’at lande.’ For nogle ansøgere kan det være en god idé at lave små selvtillidsøvelser i de ti minutter, hvor du venter på at blive kaldt ind til samtalen. Fx kan du holde ryggen rank med armene ud til siden. På den måde kan du ved hjælp af dit kropssprog snyde din hjerne til at booste din selvtillid, og det skinner igennem under samtalen. Øvelsen kan udføres på to minutter på toilettet, så der er ingen undskyldning.

Førstehåndsindtrykket er enormt vigtigt til en samtale – og her hjælper et smil, en ret ryg og god øjenkontakt. Et fast håndtryk er også fordelagtigt. Under særlige omstændigheder (fx covid-19) kan du dog være nødt til at trække på andre elementer og smile lidt ekstra, mens du giver ”albuen”.

Lyt aktivt til spørgsmål

Til samtalen skal du trække på de elementer du har forberedt. Brug spørgsmål og eksempel til at give virksomheden det rette indtryk af dig og dine kompetencer. Lyt aktivt til de spørgsmål du får, og husk at bede om en uddybelse, hvis du er i tvivl om, hvad der spørges til. Vær ikke bange for at tage dig et øjeblik for at overveje et svar. Det viser kun at du er interesseret i at give spørgeren den information de ønsker.

Husk at spørge

Brug dine egne spørgsmål til at få afklaret, hvorvidt du selv føler der er et match og for at udvise en særlig interesse i stillingen. Husk at samtalen er en dialog, hvor både du og virksomheden skal finde ud af, om I er de rette for hinanden.

Hvis der dukker tvivlsspørgsmål op undervejs i samtalen, skal du ikke være bleg for at stille dem. Måske har du brug for en uddybning af arbejdsopgaverne eller en forklaring af noget, du ikke forstår. Bare spørg. Det er bedre at få det afklaret nu end at spekulere over det, når du kommer hjem.

Hvad så efter samtalen?

Opfølgning og svar

Overvejelserne er endnu ikke forbi, for efter samtalen skal du tænke over, om jobbet stadig er noget for dig. På den måde sikrer du dig, at du er parat med et svar, når virksomheden ringer. Hvis du brænder for jobbet og mener, at du er kvalificeret, men ikke bliver indkaldt til anden samtale eller ikke bliver udvalgt til jobbet, kan du ringe til virksomheden og spørge ind til beslutningen. Her er det vigtigt at bevare en nysgerrig, ydmyg og lyttende tilgang i et forsøg på at blive klogere på virksomhedens beslutning. Vær desuden opmærksom på at ikke al feedback nødvendigvis kan bruges. Forskellige mennesker giver forskellige råd, så tag det med dig, du finder brugbart.

Vi håber, ovenstående kan hjælpe dig i din næste jobsøgningsproces. Selvom vi selv mener, vi præsenterer nogle gode råd, er det vigtigt at huske på, at der ikke findes nogen endegyldig guide. Det siger noget om dit engagement og din motivation, når du møder forberedt op til en jobsamtale. Men husk også at ikke alt skal være forberedt. Læs din ansøgning og dit CV igennem for slåfejl, ret ryggen, smil og bevar en nysgerrig tilgang. Så skal det nok gå.

Held og lykke!

Få mere inspiration til din jobsøgning her

Vil du løbende have gratis inspiration?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få tilsendt alle nye indlæg direkte på mail.