INDLÆG

Fedt med succes. Sæt så nye mål

De små og mellemstore virksomheder (SMV’er) er dem, som skaber mest værdi for samfundet, men går de i stå, er de en barriere for væksten i Danmark. Derfor er det vigtigt, at ejerne bliver ved med at udvikle deres virksomhed, selv når de ikke længere er nye iværksættere. Det er vigtigt, at der opnås en god fordeling mellem den daglige drift og udvikling, ellers vil virksomheden altid blive styret af kunder og udefra kommende faktorer.

Når folk har kæmpet og knoklet for at få deres virksomhed op at køre, og de har fået skabt en succes, så er der ikke noget at sige til, at de lige skal have pusten igen. Men desværre ser jeg alt for tit, at virksomhedsejere går i stå lige der. Og aldrig kommer videre.

Der mangler ganske enkelt motivation og vilje til at flytte virksomheden op på næste niveau.

Jeg oplever typisk to stopklodser hos disse virksomhedsejere:

  1. Mange iværksættere har kastet dem selv og deres privatøkonomi ud på dybt vand for at realisere deres gode ide, løse et fagligt problem eller en opgave. Det er sjældent drømmen om en bugnende bankkonto, der er målet for succes. Så når der er en fornuftig månedsløn, lader de sig nøje med det, og springer ud i et andet eventyr som eksempelvis at lave en ironman.
  2. Iværksættere har en gejst og en drivkraft, som andre kan have svært ved at matche. Derfor er iværksætterfolket blevet vant til at gøre tingene selv. Dermed opstår der en barriere hos lederen mod at overlevere opgaver til andre. Som eksempel ”de kan jo ikke”, ”det tager for lang tid”, eller ”de hverken magter eller gør det ordentligt”. Alt sammen med det eneste resultat, at lederen aldrig kommer ud af den daglige drift! Det bliver en uoverskuelig opgave at udvide virksomheden med flere ansatte. Og dermed bliver der hverken skabt tid eller mulighed for udvikling.

Det er en skam – både for dem og for samfundet.

I INDKOM taler vi dagligt med mange små og mellemstore virksomheder. En del af dem mangler såvel visioner som ambitioner på deres virksomheds vegne. De skal lige mindes om den skønne fornemmelse, det giver at finde modet til at udrette mere og det at gøre det med succes, før de er motiveret til nye udfordringer. Men for mange iværksættere handler det også om, at de ikke har værktøjerne til at udvikle deres virksomhed til næste niveau.

Succesfulde iværksættere har typisk brug for følgende for at vækste:

  1. De skal lære at være synlige ledere, der giver plads til dygtige ansatte.
  2. De skal bygge en ny strategi ovenpå deres opstart. Der skal være udvikling, hvis virksomheden skal kunne følge med i et evigt foranderligt marked.
  3. De skal have justeret deres organisationsform, efterhånden som virksomheden vokser.
  4. De skal have en ny markedsførings- og salgsplan, når nu de lavthængende frugter er plukket.
  5. De skal have optimeret på omkostninger, arbejdsgange mv. i takt med, at virksomheden vokser.
  6. De skal lære at have et fornuftigt forhold mellem arbejde og fritid. En god leder er nærværende, men forstår også at holde fri, når han/hun har fri. En udbrændt leder er ingen leder.

Det er ikke uoverkommelige opgaver, men de kræver opmærksomhed og vilje på samme vis, som det gjorde at blive en succesfuld iværksætter. Målinger har tidligere vist, at kun 10 procent af lederne af SMV’er er motiverede af at skabe værdi for aktionærerne. Men når en udviklingsproces sættes i gang, så lyser lederne op igen. De kommer videre fra den magelige position som lille iværksætter, der klarer sig fornuftigt, og bliver ledere af virksomheder, der flytter sig, og de får anerkendelse for, at de skaber udvikling og større værdi. Jeg kan derfor kun opfordre ledere til at begynde processen med at flytte deres virksomhed fra en god lille forretning til en endnu mere fantastisk forretning med en lysende fremtid foran sig. Når de har fået succes som iværksættere, kan de også klare næste skridt.

Vil du løbende have gratis inspiration?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få tilsendt alle nye indlæg direkte på mail.