INDLÆG

Virksomhederne før velfærden

Kommunalvalget står for døren med valgplakater, vælgermøder og alt, hvad dertil hører. Hos INDKOM følger vi valgkampen tættere end de fleste, fordi vi selv har en kollega blandt borgmesterkandidaterne i Aarhus Kommune. Vi har dog løbende undret os over debatten og mediedækningen af valgkampen. Eller rettere den manglende debat omkring erhvervslivet. Når vælgerne og medierne sætter politikerne i tale, fokuseres der nemlig oftest på de traditionelle velfærdsområder som skoler, ældrepleje og sundhedsvæsnet fremfor rammerne for de private virksomheder. Men er private virksomhedernes fremtidige vækst ikke netop fundamentet for vores velfærdssamfund?

Erhvervslivet nedprioriteres i debatten

Historisk set har erhvervspolitiske emner fyldt meget i den offentlige debat op til folketingsvalg. Omvendt synes dette ikke at være tilfældet under regional- og kommunalvalg. Et eksempel herpå finder vi i de mange online kandidattests. DR bygger deres test op omkring 15 spørgsmål, hvor ikke en eneste relaterer sig til erhvervslivet. Tager vi et mere lokalt udgangspunkt har Aarhus Stiftstidendes kandidattest to erhvervspolitiske spørgsmål ud af 13. Dette understøtter altså billedet af en debat, hvor sociopolitiske emner trumfer de økonomiske.

Vælgernes manglende interesse

Politikerne ønsker naturligvis at fokusere på de emner, der er vigtige for borgerne. Man kan derfor udlede, at vælgerne ikke har den store umiddelbare interesse for de lokale virksomheder. Det på trods fylder erhvervslivet selvsagt en stor rolle i det daglige politiske liv på de enkelte rådhuse rundt om i landet. En stor del af rammerne for de private virksomheder fastsættes således kommunalt. Hos INDKOM arbejder vi dagligt tæt sammen med, hvad der kendetegnes som små og mellemstore virksomheder. Netop disses forhold påvirkes i høj grad af de lokale politikere. Derfor bør debatten omkring erhvervslivet være af stor betydning i en kommunalvalgkamp. De private virksomheder er samtidig arbejdsgivere for en stor del af borgerne i de enkelte kommuner. For en lang række af vælgerne er det dermed forholdene for deres egen arbejdsplads, som de ikke interesserer sig for i den igangværende kommunalvalgsdebat.

Virksomhederne er grundlaget for velfærden

For en mor til to fylder spørgsmålet om børnepasning selvfølgelig mere end afgifter i erhvervslivet. Men min pointe er blot, at om end velfærden er en central ting i det danske samfund, så hænger den uløseligt sammen med den erhvervspolitiske debat. Vækst i de små og mellemstore virksomheder er således fundamentet for, at vi stadig kan finansiere velfærden. For alle borgere er denne sammenhæng måske ikke åbenlys, og derfor er den manglende interesse for det lokale erhvervsliv måske mest af alt et spørgsmål om oplysning. Under alle omstændighed vil det dog være forfriskende med et større fokus på især forholdene for de små og mellemstore virksomheder i kommunalvalgsdebatten. Det var i hvert fald det, vi her hos INDKOM nåede frem til efter en livlig diskussion over formiddagskaffen.

Vil du løbende have gratis inspiration?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få tilsendt alle nye indlæg direkte på mail.