Claus Damsgaard
Stifter og partner
Ledelse handler om at gøre sine medarbejdere i stand til at skabe resultater ikke om at gøre alting selv. Den gode leder formår derfor at uddelegere opgaver til andre og gøre dem i stand til at opnå et succesfuldt resultat.
Især i mindre virksomheder kan dette være en udfordring. Her har ejerlederen ofte travlt og derfor svært ved at ligge ansvaret fra sig. Som resultat heraf bliver han ofte flaskehals og bremser alt udvikling.
Kan du nikke genkendende til det?
Så er denne guide lige noget for dig. Ved hjælp af syv simple trin gør den det nemt for dig at blive bedre til at uddelegere og dermed få mere ud af dine dygtige medarbejdere.
- Trin: Afklar!
Begynd med at finde ud af, hvad du vil uddelegere og til hvem. Det er vigtigt, at uddelegering ikke forveksles med at slippe af med det arbejde, man ikke selv gider eller har tid til at tage sig af.
- Trin: Identificer!
Find den rette at uddelegere til. Hvem er den mest passende person? Her bør det være opgavens karakter og medarbejderens kompetencer, der bestemmer.
- Trin: Tildeling!
Giv medarbejderen den fornødne beslutningskompetence. Fortæl, hvilken bemyndigelse medarbejderen har i forhold til den uddelegerede opgave. Forklar, hvilke beslutninger vedkommende kan træffe uden din godkendelse, og hvilke beslutninger du skal godkende. Vær så konkret som overhovedet muligt.
- Trin: Præcisér!
Præcisér målet og sæt en deadline. En af de typiske faldgruber ved uddelegering er, at medarbejder og leder ikke har den samme forståelse af målet med opgaven, og det kan være svært at opnå. Sæt derfor en deadline samt konkrete målbare tal op for medarbejderen.
- Trin: Forventning!
Beskriv de resultater, du forventer, men ikke metoden. Du skal undgå at blande dig i måden, opgaven løses på. Alle har forskellige måder at udføre en opgave på, og resultatet er ofte vigtigere end fremgangsmåden. Når du lader medarbejderne bruge deres egne metoder til at løse opgaven, vil de være mere produktive, kreative og tage mere ejerskab.
- Trin: Opfølgning!
Spørg løbende, hvordan det står til. Du skal løbende have feedback fra medarbejderne for at sikre, at de har den nødvendige information til at udføre opgaven. Det kan dog give problemer og skabe misforståelser, hvis du blander dig for meget.
- Trin: Giv feedback!
Evaluer forløbet med medarbejderen, når opgaven er afsluttet. Hvad gik godt, og hvad kan gøres bedre næste gang? Diskutér resultatet og giv ros, hvis opgaven er veludført.
Så er der ikke længere nogen undskyldning for at gøre alting selv!
Brug de syv trin i din daglige ledelse og få uddelegeret ansvar og arbejdsopgaver. Gør det muligt for dine medarbejdere at skabe resultater og få samtidig mere tid i din arbejdsdag. Du vil hurtigt opleve, at medarbejderen bliver mere motiveret og vokser med opgaven!
Få viden og indspark i din indbakke
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Med din tilmelding accepterer du at modtage vores nyhedsbrev med viden, værktøjer og invitationer til events (1-2 gange pr. måned via email). Du kan til enhver tid afmelde igen. Vi behandler dine oplysninger for at kunne sende dig nyhedsbrevet. Se mere i vores persondatapolitik