fbpx Skip to main content

Psykologisk tryghed – hvorfor er det vigtigt for dig som leder?

Claus Damsgaard

Stifter og partner

Psykologisk tryghed er måske et begreb, du er stødt på før. Og der er særlig god grund til, at du som leder sætter dig ind i begrebet og kommer i gang med at arbejde med det i dit team. Der er nemlig en lang række positive indvirkninger på arbejdspladsen ved tilstedeværelsen af psykologisk tryghed. Blandt andet er muligheden for at dele uenigheder, fejl og bekymringer med til at styrke samarbejdet, øge engagementet og vil fremme både læring og trivsel.

Hvad er psykologisk tryghed

En af dem som ved mest om psykologisk tryghed, er professor Amy Edmondson fra Harvard Business School, som har forsket inde for emnet i over 20 år. Ifølge Amy Edmondson dækker psykologisk tryghed over en kultur på arbejdspladsen som er kendetegnet ved trygge rammer, hvor såvel medarbejdere som ledere tør fejle, uden at være bekymret om at skulle blive ydmyget eller straffet for det.

Det centrale punkt er altså, at det enkelte teammedlem forudser at deres handlinger i teamet bliver mødt med en imødekommende og åben respons fra det øvrige team. Utrygheden sætter derimod ind, når personen enten forventer en negativ respons eller blot har svært ved at forudsige, hvordan reaktionen fra de øvrige i temaet vil være.

Hvorfor er psykologisk tryghed vigtigt på arbejdspladsen?

Psykologisk tryghed påvirker organisationen på mange måder. Ved mangel af psykologisk tryghed, vil medarbejderne f.eks. begynde at skjule fejl, fordi de er bange for at blive straffet for det. De får heller ikke sagt deres gode idéer, eller vendt deres bekymringer. Det kan altså ende ud i, at dine medarbejdere ikke trives, og at du som leder mister følelse med, hvad der foregår.

Når psykologisk tryghed derimod er til stede, opstår en arbejdskultur, hvor medarbejderne føler sig trygge ved at være åbne og ærlige. Eventuelle fejl kommer dermed oftere på bordet, og når vi tør dele vores fejl i teamet, kan vi lære af dem.

En kultur baseret på gensidig tillid og respekt forbedrer desuden medarbejdernes præstationer. Når det er muligt at fejle, er der også større chance for, at medarbejdere lægger nye ideer på bordet, også selvom de kan være kontroversielle. På samme måde giver psykologisk tryghed også bedre rum til konstruktiv uenighed, der ligeledes kan være med til at løfte samarbejdet.

Selvom psykologisk tryghed har mange positive effekter på dit team og det enkelte medlem, er der også andre fordele ud over det menneskelige aspekt. Psykologisk tryghed hænger nemlig også sammen med din virksomheds bundlinje. Undersøgelser viser, at jo mere psykologisk tryghed der er i en virksomhed, desto højere er indtjeningen. Når lægger de positive effekter ved psykologisk tryghed sammen, så vil det løfte innovations- og effektivitetsniveauet i organisationen. Det kan altså betale sig at arbejde med psykologisk tryghed i din virksomhed.

5 gode råd til, hvordan du kan skabe psykologisk tryghed som leder

Selvom det er alles ansvar at være med til at bidrage til den psykologiske tryghed, er det også vigtigt, at du som leder går forrest og sætter rammerne for det. Som leder fungerer du både som rammesætter og rollemodel for dine medarbejdere, når det kommer til at skabe tryghed på arbejdspladsen.

Råd 1: Snak om psykologisk tryghed

Forklar dine medarbejdere, hvad psykologisk tryghed er, og hvorfor det er vigtigt på arbejdspladsen. Husk at tage snakken op sammen med dine medarbejdere om, hvad psykologisk tryghed betyder for dem, og hvad der skal til for at skabe mere psykologisk tryghed i teamet. Det er vigtigt, at du inddrager alle i snakken, så alle bliver hørt om deres perspektiv.

Råd 2: Snak jævnligt om det

Det er vigtigt at holde fast i samtalen om psykologisk tryghed. Du kan evt. vælge at inkludere det som et fast punkt på mødeagendaen, hvor alle har mulighed for at deltage i samtalen.

Råd 3: Skab plads til de gode idéer

Sørg for at give dine medarbejdere plads til at udforske deres idéer og finde på nye, innovative løsninger, uden at frygte afvisning eller negativ respons. For nogle kan det være sårbart at udforske nye idéer, hvis de ikke føler sig i et trygt miljø. Det er vigtigt, at de ved, deres idéer vil blive mødt med nysgerrighed.

Råd 4: Tag bekymringer alvorligt

Det er vigtigt at du som leder, tager dine medarbejderes bekymringer alvorligt, lytter til dem og følger op. Så dine medarbejdere ved, at de bliver taget alvorligt.

Råd 5: Ros dine medarbejdere

Husk at anerkende dine medarbejders arbejde. I en travl hverdag kan det være svært at huske at give ros og anerkendelse, hvor det er fortjent. Det er ærgerligt, hvis det bliver glemt, for det er så pokkers vigtigt, da får medarbejderne til at føle sig mere motiverede og værdsat.

Råd 6: Sæt dig i din medarbejders sted

Vi er alle forskellige og ser derfor forskelligt på tingene. Det er vigtigt, at du prøver at forstå dine medarbejderes beslutninger, også selvom du måske ikke altid er 100% enig. Ved at du engagerer dig i at forstå dine medarbejderes beslutninger, udviser du også respekt og tillid til dem.

Medarbejderen som medskaber af psykologisk tryghed

Medarbejderne har også et stort ansvar i at bidrage til den psykologisk tryghed, gemmen deres daglige kommunikation og interaktion med hinanden. Du kan invitere dine medarbejdere til at reflektere over: Hvordan oplever jeg samarbejdet på arbejdspladsen? Hvordan oplever min kollega det? Hvordan bidrager jeg selv til mine kolleger føler sig i trygge rammer? Hvad ønsker jeg af andre?

Det kræver et løbende fokus på arbejdet med psykologisk tryghed, før det i sidste ende rigtig kommer til at batte.

Inviter medarbejderne til at dyrke følgende adfærd mere:

  • Stille nysgerrige spørgsmål til dine kollegers perspektiver og synspunkter
  • Lytte, før vi taler
  • Tænke over den måde, vi reagerer på, når vi svarer vores kolleger
  • Bidrage med konstruktiv feedback og ros til dine kolleger
  • Være åben og ærlig om dine egne fejl, for at skabe en kultur, hvor det er ok at fejle
  • Vis empati og forståelse for dine kollegers udfordringer
  • Tilbyd hjælpe og støtte, når en kollega har brug for det

Kontakt os for at høre mere

Synes du, at psykologisk tryghed er et interessant emne? Og er du kun blevet nysgerrig på, hvilken effekt det kan have i dit team? Så kan du kontakte en af vores konsulenter for at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig godt på vej.

Få viden og indspark i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Med din tilmelding accepterer du at modtage vores nyhedsbrev med viden, værktøjer og invitationer til events (1-2 gange pr. måned via email). Du kan til enhver tid afmelde igen. Vi behandler dine oplysninger for at kunne sende dig nyhedsbrevet. Se mere i vores persondatapolitik