Skip to main content

Sådan kan du bruge DiSC profiler til team- og lederudvikling

Claus Damsgaard

Stifter og partner

Er du nysgerrig på at forstå dine medarbejderes og kollegers adfærdsmønstre? Og vil du gerne øge trivslen og samarbejdet i dit team samt opnå bedre ledelse i virksomheden? Så skal du læse med lige her.

Hvordan kan du styrke virksomhedens ledelse og skabe mere effektive samarbejdsrelationer samt trivsel i dit team? Svaret kan være DiSC profiler – et stærkt redskab, der kan bruges til at få en dybere forståelse af dine medarbejdere og kollegers adfærd og handlinger.

Vi vil gerne give dig en indsigt i, hvordan du kan bruge den indsigt DiSC profiler giver til både at styrke ledelsen og forbedre samarbejdet mellem dine medarbejdere, så du kan skabe en mere positiv og effektiv arbejdsplads.

Men hvad er DiSC profiler?

DiSC profiler er et personprofilsværktøj velegnet til både store som små virksomheder, hvor de kan anvendes inden for områder som rekruttering, ledelse, salg, teamudvikling etc. Profilerne kan bruges i de fleste sammenhænge, hvor relationer mellem mennesker er vigtige.

DiSC er en forkortelse for de fire parametre i profilen: dominans, indflydelse, stabilitet og kompetent. Det er disse fire adfærdstræk, som værktøjet måler efter, og hver af parametrene har en farve og persontype tilknyttet:

Dominans (D) har den grønne farve

Indflydelse (I) har den røde farve

Stabilitet (S) har den blå farve

Kompetent (C) har den gule farve

De fire persontyper i DiSC profiler

De fire farver repræsenterer fire forskellige persontyper, som indgår i DiSC modellen:

Den grønne persontype – er kendetegnet ved at være viljestærk og beslutsom. Personen er god til opstart af projekter, men kan udvise utålmodighed til tider.

Den røde persontype – er kendetegnet ved at være dygtig til at opbygge og vedligeholde relationer. Er særligt åben, iderig og nysgerrig på folk omkring dem.

Den blå persontype – søger stabilitet og sikkerhed og er særlig stærk i planlægning og udarbejdelse af projekter. Er kendetegnet ved at pleje de gode relationer og være pålidelig og loyal.

Den gule persontype – arbejder kvalitetsbevidst og analytisk med en struktureret tilgang og er særdeles detaljeorienteret. Er karakteriseret ved at være formel og observerende, og er søgende efter viden og fakta.

Selvom man skulle tro, man kun er en bestemt farve, så vil man faktisk være en blanding af de forskellige farver, men med en overvægt af en eller to af de fire. Denne forståelse af persontyper kan være et godt værktøj til at forstå din egen profil, men også til at dykke mere ned i kolleger, medarbejdere og lederes persontyper, og hvordan disse hænger sammen med adfærd.

Skab effektive teams med DiSC

Personprofiler er et effektivt redskab til at forbedre relationer og samarbejde på din arbejdsplads. Der er flere områder, hvor det kan styrke jeres team.

Får medarbejderne kortlagt deres persontyper, kan det give dem en større bevidsthed af både deres egne og kollegernes reaktionsmønstre. Det kan være med til at give svar på spørgsmål som: ”Hvorfor reagerer jeg sådan i en bestemt situation” og ”Hvorfor reagerer min kolleger anderledes end mig”.

Den dybere forståelse for hinandens persontype skaber grobund for en forbedret kommunikation, et mere løsningsorienteret samarbejde og en større samhørighed inden for teamet. Denne indsigt i hinandens adfærd er også med til at give en forståelse for, hvordan teamet bedst muligt håndterer konfliktfyldte situationer.

At få kortlagt persontyper med DiSC profiler involverer oftest en indledende orientering, hvorefter den enkelte deltager skal udfylde et særligt spørgeskema. Dette følges op med en individuel tilbagemelding, hvorefter ledelsen kan vælge at bruge den nye indsigt i en eller flere workshops, hvor der sættes fokus på både problematikker og potentialer.

Lederudvikling med DiSC profiler

Lederudvikling er centralt i de fleste virksomheder, og også he kan personprofiler kan vise deres styrke. En DiSC profil er ikke kun relevant for individuelle ledere, men kan også være et godt værktøj, når det kommer til sammensætningen af lederteams.

Ved at afdække hver enkelt leders eller mellemleders personlighedsprofil kan DiSC profilen identificere potentielle samarbejdsudfordringer i lederteamet, baseret på eventuelle konflikter der opstår mellem de forskellige persontyper. En DiSC profil er på den måde et godt værktøj, hvis du gerne vil arbejde med lederudvikling i din virksomhed, men også håndtere de konflikter der kan opstå.

Til sidst er medarbejdernes personprofiler et godt redskab, når det kommer til den daglige personaleledelse. Hvis du som leder, kortlægger dine medarbejders personprofil kan du få en værdifuld indsigt i, hvordan du bedst motiverer, leder, kommunikerer til og samarbejder med din medarbejdere. Derudover kan det hjælpe dig med at identificere de områder, hvor en medarbejder kan have brug for yderligere fokus og støtte i forhold til vedkommendes trivsel.

Vil du vide mere?

Er du kun blevet mere nysgerrig på at høre mere, om hvordan du kan bruge DiSC profiler til at styrke dig som leder og samarbejdet i dit team?

Så grib fat i en af vores dygtige konsulenter for at høre mere om jeres muligheder for at styrke jeres arbejdsplads eller læs mere om vores arbejde med personprofiler.