INDLÆG

6 genveje til at få ansat de rette medarbejdere

Det kan være en udfordring at skaffe kvalificerede medarbejdere

Særligt de seneste år har det for rigtig mange virksomhedsledere været en stor udfordring finde og få ansat kvalificerede medarbejdere. Derfor giver det god mening at være opmærksom på, hvad du kan gøre af særlige tiltag for at få de hænder, I mangler.

Her deler vi seks gode råd til, hvordan du kan øge dine chancer for at få den rette person ombord. Det handler både om at finde frem til de rette kandidater og derefter få sikret, at de vælger dig fremfor konkurrenten.

1. Du kommer ikke uden om betalt annoncering

Især for mindre virksomheder kan det virke uvant at bruge penge på at annoncere efter nye medarbejdere. Men med længere imellem de værdifulde kandidater skal der bare mere til for at komme i tale med relevante personer.

Af platforme findes blandt andre Jobindex, Ofir og LinkedIn, der hver har sine fordele. F.eks. er Jobindex særligt god til at finde kandidater, der er aktivt jobsøgende, hvorimod LinkedIn også kan bruges som adgang til potentielle medarbejdere, der ikke som sådan er aktivt på udkig efter et nyt job.

2. Fang kandidater, der ikke ved, de er jobsøgende

Og netop passive jobsøgere er en gruppe, som du i dag bør orientere dig imod. Vi plejer at sige, det er dem der ’ikke ved de er jobsøgende’. Med de rette argumenter vil disse personer alligevel kunne fristes til at overveje at skifte græsgang.

Det kræver en særlig indsats at finde frem til disse, en indsats, der vil afhænge af branche. Er der tale om faguddannede, så skal man måske prikke til dem hos konkurrenten via uformelle kanaler. Er der omvendt tale om specialiserede eller højtuddannede, så kan de som oftest findes på LinkedIn. Herefter er det blot at række diskret ud og se, om du kan tilbyde noget, som de savner.

3. Vær åben over for kandidater med mindre erfaring

For nogle kan det være en særlig god ide at overveje nyuddannede eller personer med kort erfaring. Ulemperne er klare: de kræver tid til oplæring og udvikling. Omvendt så udvider det dit ansøgerfelt betydeligt, og du får en medarbejder ind, som du, i langt højere grad, kan præge ift. arbejdsgange.

Nyuddannede, eller kandidater med få års erfaring, kan være en god mulighed, hvis I har den tid, det kræver. Det er en langsigtet måde at rekruttere på, og dermed ikke nødvendigvis en mulighed, hvis I er en mindre virksomhed, der har brug for effektive hænder lige her og nu.

4. Se bredt på kandidatens erfaring

Udover at overveje nyuddannede eller mindre erfarne kandidater, så kan det også være en god ide at tænke erfaring bredt. Med det menes at overveje kandidater som måske ikke matcher 1:1 på den profil, I søger, men som alligevel kan dække en stor del af arbejdsopgaverne.

Det kan f.eks. være en person, der har den rette uddannelse, men som har arbejdet i et andet felt i en længere periode. Eller personer, der har arbejdet i lignende stillinger uden en relevant uddannelsesmæssig baggrund, som stadig kan gå ind og gøre en forskel ift. det behov I har lige nu.

5. Prioritér arbejdet med at ansætte

Når du så endelig er kommet i dialog med en potentiel kandidat, så er det med at holde sig til. Vi oplever desværre virksomhedsledere, der i en ansættelsesproces f.eks. udsætter samtaler til sidste øjeblik, hvilket får virksomheden til at fremstå uinteresseret. I værste fald, når kandidaten at skrive under ved konkurrenten.

Hvis du ønsker en ansættelse, så skal arbejdet prioriteres på samme måde, som andre vigtige udviklingstiltag i organisationen. Når der er kontakt en kvalificeret kandidat, så skal der smedes. Har I ikke selv tiden, kan det være relevant at samarbejde med et rekrutteringsbureau om opgaven.

Skal du selv interviewe kandidater, så giver vi 9 gode til at afholde den gode jobsamtale.

6. Match kandidaternes ønsker

Når du så endelig har den rigtige i tale, skal du huske at tilbyde noget der gør, at kandidaten vælger dig. Mange gange skal der mere end bare løn til. Nedsat arbejdstid, god pensionsordning, mulighed for hjemmearbejde, en aktiv barselspolitik - selv titlen på stillingen kan være med til at sikre, at I vinder den rette kandidat. Pointen her er, at du i højere grad skal lytte til kandidatens behov og skræddersy tilbuddet derefter.

Måske det slet ikke er en ny medarbejder, du har brug for?

Når vi møder virksomhedsejere, der er på jagt efter nye medarbejdere, så er det næsten altid, fordi der er rygende travlt i forretningen. Og mange gange er der slet ikke tid til at prioritere ansættelsesprocessen, som beskrevet ovenfor.

Her kan det være en god ide at udfordre dig selv på, om det arbejde, som en ny medarbejder skal udføre, kan klares på andre måder. Kig på om opgaven kan ændres, sådan at andre i huset kan løse den. Og samtidig, så er det en god anledning til at undersøge, hvordan virksomhedens personaleressourcer er sat i spil, og hvorvidt der kan frigøres hænder.

Er du ejerleder og søger indspark til rekruttering?

Så hent vores værktøj Gode råd til din rekruttering

Lad os tage en snak om jeres ambitioner

Book kaffemøde i dag

Claus Damsgaard
Partner og konsulent